Het Goossenmaatspark van Freddy Tijhof

Freddy bij startfeest Nieuwstraat - foto Rochelli NieuwenhuisFreddy Tijhof woont al bijna zijn hele leven in hetzelfde huis aan de Wilgenstraat aan het Goossenmaatspark. Op de hoek van zijn huizenblok hangt zelfs een jeugdfoto waarop hij in de wijk speelt. De foto is onderdeel van het kunstproject dat een aantal jaren geleden in de wijk werd uitgevoerd. Ook in zijn werk liet hij viel sporen na: hij zorgde jarenlang voor het onderhoud van het Goossenmaatspark.

Freddy wijst in zijn huiskamer naar het voorraam: “Waar nu die lamp staat, ben ik geboren. Het was toen heel gewoon om met veel mensen in een huis te wonen. Wij woonden hier met z’n zessen: m’n ouders, een zus en twee broers. De broers sliepen bij elkaar en mijn zus had een eigen kamer. Tot mijn oudste broer uit huis ging, lag ik bij mijn vader en moeder in de slaapkamer. Toen we trouwden kwam mijn vrouw hier ook bij in en ons eerste kind werd hier geboren. Daarna zijn we verhuisd, maar vrij snel teruggekomen. Toen mijn vader overleed, trokken we bij mijn moeder in om haar te kunnen verzorgen.”

De vader van Freddy kwam in 1936 in de Wilgenstraat wonen, toen de huizen net waren gebouwd. Het Goossenmaatspark was er al, maar nog zonder vijver. De Hagedoornschool was er nog niet: op die plek lag een voetbalveld en waar nu bij het park een verharde baan ligt, was het oefenveld. Er was een actieve speeltuinvereniging met onder andere een wandelclub en een voetbalclub. We hadden wedstrijden tegen andere speeltuinverenigingen.” Zijn vader deed lang het onderhoud van het Goossenmaatspark en Freddy trad in zijn voetsporen: “Ik ging vaak met hem mee, eerst op de fiets en later op de Solex. Hij was een natuurmens: we gingen naar Bornerbroek, Twickel, Witte Poal en dat soort gebieden. We bezochten er veel mensen die hij kende.”

“Ik ben ‘groen opgegroeid’ dus het was wel logisch dat ik naar de tuinboonschool ging. Ik deed de opleiding voor bloemkweker. Eerst werkte ik bij een bloemist en daarna al snel bij de gemeente. Ik was 19 en werkte door de hele stad in het groen. Het was anders dan nu: we hadden eigen kwekerijen voor bloemen en bomen. Er was ook veel eenjarige beplanting, bij het Stationsplein bijvoorbeeld. De planten haalden we met de bakfiets uit onze eigen kwekerij. De laatste jaren werkte ik vooral in het Goossenmaatspark. Ik had er mijn eigen onderkomen. Net als mijn vader werd ik Parkranger, een naam die uit Preston in Engeland kwam overwaaien. Almelo heeft een vriendschapsband met die stad.” In de tijd dat Freddy in het park werkte, kreeg het jaren op rij de ‘Green Flag Award’. Een onderscheiding voor goed toegankelijke, aantrekkelijke parken met een goed beheer. Ook dit jaar is de award weer toegekend. “Bij mijn pensionering is in het park een boom geplant, voor mij en mijn vader. Dat vind ik wel mooi.”

Toen Freddy in het park actief was, waren er veel activiteiten die een groep actieve bewoners organiseerde. Zoals de Highland Games, viswedstrijden, vliegvisdemonstraties en een kerstmarkt. Er zijn ideeën om dat nieuw leven in te blazen. De wijk bevalt hem na al die jaren nog steeds: “Het verandert natuurlijk en wij horen inmiddels bij de oudste bewoners. Het is grappig dat mijn buurmeisje nog naast ons woont, maar verder zijn de meeste mensen verhuisd of overleden. Ook op straat is het veranderd: als ik vroegen naar school ging, zag ik alle buurmannen met een thermosfles en een broodtrommel achterop naar de textiel gaan. Bij Ten Cate, of een van de andere bedrijven. Ik denk dat wel 60 of 70 procent van de mensen in de straat daar werkten. Het was een enorme klap toen de industrie instortte. Er zijn wel andere banen voor in de plaats gekomen, maar het is toch anders.

Freddy zelf heeft het sinds zijn pensioen druk met andere dingen. Hij verzamelt brandweerauto’s, een erfenis uit de tijd dat brandwacht ‘bescherming bevolking’ was. Ook is hij druk met de modelspoorvereniging, vissen en Heracles. Tijdens thuiswedstrijden regelt hij het verkeer en bij uitwedstrijden is hij controleur van het gastenvak. Wat inhoudt dat hij controleert of alles voor de wedstrijd in orde is en zorgt dat na afloop de kleedkamers, de toiletten en het gastenvak op de tribune netjes worden achtergelaten: “Ik controleer ook altijd de stoeltjes en haal er eventuele stickers af. Dat spaart geld, want als het vak vies achterblijft, krijgt Heracles de rekening. Oh ja… hij verzamelt ook postzegels en staat bij Postzegelclub Almelo bekend als de man van de flora en fauna. Want inderdaad, hij verzamelt vooral bloemenpostzegels. Niet zo gek met zo’n groene opvoeding en het jarenlang werk in het Goossenmaatspark.

You may also like...

Uw e-mail bericht wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail velden zijn verplicht