Uit Almelo met liefde

Eigenaar Marco van Broodplank en zoAan de serveerplanken van Broodplankenzo hangt een kaartje met de tekst ‘Uit Almelo met liefde’. Met een uitleg over het onderhoud van de plank en iets over de achtergronden van het bedrijf. Ondertekend door de medewerker die de plank heeft gemaakt. Heel persoonlijk.

Als je het pand aan de Achter de Molen ziet, heb je geen idee wat er allemaal achter zit. Voorin vind je een lekker rommelig winkeltje, met brood-, tapas-, borrel- en andere planken en curiosa. Achterin kijk je in de werkplaats. Een stuk of tien jongeren hebben hier een werkplek. Ze hebben door een verstandelijke achterstand, een verslavingsprobleem of om andere redenen moeite om een ‘gewone’ baan te vinden. Hier doen ze weer een ritme op. Ze komen aan het begin van de dag en werken afhankelijk van hun mogelijkheden. Door het werk groeien ze: af en toe stroomt er iemand door naar een vaste baan.

Eigenaren Marco en Hilleke begonnen vier jaar geleden met een brocantewinkeltje in de binnenstad en verhuisden later naar Achter de Molen om een flinke werkplaats en opslagruimte te hebben. Ze hadden altijd de droom om iets voor de maatschappij te doen, liefst voor jongens. Ze begonnen wat brood- en snijplankjes te maken en gingen naar beurzen om ze te verkopen. Inmiddels hebben ze dat verkoopgedeelte uitbesteed en gaan de planken via internet de hele wereld over. Dankzij de opbrengst kunnen ze de jongeren aan het werk houden. Ze willen duurzame producten maken en gebruiken daarom eikenhout uit de omgeving. Resthout, dat anders de versnipperaar of de open haard in gaat.

Als het aan Marco en Hilleke ligt breiden ze hun activiteiten uit om meer jongeren een kans te geven. En ze zouden graag stadshout willen gebruiken, dat in Almelo wordt gekapt. Ook staan ze open voor activiteiten in de wijk, samen met bewoners. Deuren en schuttingen uit stadshout misschien? Of bermpaaltjes met het logo van het Nieuwstraatkwartier erin gebrand. Meer weten? Kijk op broodplankenzo.nl/ of loop binnen (Achter de Molen 6).

You may also like...

Uw e-mail bericht wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail velden zijn verplicht