Vakmanschap in wording op het industrieterrein

werkplaats BouwmensenFraai gemetselde poorten, vakkundig betegelde schouwen, een mooi gemonteerd ligbad en onnavolgbaar aan elkaar gemaakte houten latten. Je vindt het allemaal bij Bouwmensen: de vakopleiding voor de bouw aan de Veldkampsweg in het Nieuwstraatkwartier. Ze leveren hier vakmensen waarvan een aantal meespeelt op wereldkampioenschappen. Een bedrijf om als wijk trots op te zijn!

Bouwmensen startte (onder een andere naam) in 1983. Tot die tijd was het gebruikelijk dat jongens en heel af en toe meiden die van de technische school kwamen en het vak wilden leren in dienst kwamen bij een aannemer. Daar leerden ze het vak. Dat ging prima als er geen problemen kwamen bij het bedrijf door weinig opdrachten, te lang slecht weer of door andere redenen. In dat geval werd de leerling het eerst ontslagen. Dat was maatschappelijk geaccepteerd omdat die geen gezin had. Maar het gaf ook problemen, want het gevolg was dat er te weinig bouwvakkers werden opgeleid.

Daarom kozen bouwbedrijven voor het systeem dat Bouwmensen nu uitvoert en dat ook in economisch mindere tijden blijft draaien. De leerlingen gaan 1 dag per week naar het roc, waar ze de theorie leren. De andere dagen zijn ze voor de duur van hun opleiding in dienst van Bouwmensen, Die ze volgens de Bouw-cao betaalt en gedurende de opleiding een werk- en opleidingsgarantie geeft. Bouwmensen brengt ze onder bij een van de 70 aangesloten bedrijven, waar ze hun opleiding doen en hun diploma halen. Voor aanvullende lessen komen ze (vooral in de wintermaanden als er minder werk is in de bouw) naar de Veldkampsweg. Als ze hun opleiding hebben afgerond, kunnen de leerlingen vanwege de grote vraag naar personeel bijna altijd bij een bedrijf in dienst komen.

Bouwmensen heeft een grote praktijkwerkplaats waar de leerlingen aan het werk zijn. Er zijn imposante houtbewerkings­machines, gemetselde muurtjes, allerlei gebouwde trappen, wandjes om te betegelen en ingewikkelde houtconstructies. Ze worden gebouwd en weer afgebroken, want het is slechts oefenmateriaal. Op het achterterrein is een groot grasveld, waar de leerlingen oefenen met het uitzetten van een bouwterrein.

De beste leerlingen spelen mee in competities. Landelijk, maar ook internationaal. De Almelose deelnemers scoren vaak goed. Een tegelzetter werd vorig jaar vierde tijdens de World Skills in Abu Dhabi en een metselaar werd een paar jaar eerder nummer 2 in Sao Paulo. En zo waren er de laatste jaren veel meer prijzen. Om goed te presteren op zo’n WK moet je grote talenten hebben én een goede instructeur. Dat zit bij Bouwmensen dus wel snor.

Aansprekende resultaten helpen om leerlingen te trekken en dat is in de hele branche een toer. Daarom komt Bouwmensen vaak bij basisscholen om leerlingen in de hoogste klassen kennis te laten maken met het vak. En leerlingen van vmbo’s en de agrarische opleidingscentra komen regelmatig naar Bouwmensen om een paar uurtjes in de praktijk de bouw te ontdekken. Dat werkt beter dan een toespraak door de directeur, heeft (directeur) Robert Herman gemerkt. Ook zijn er in het voorjaar open dagen die vooral door aankomende leerlingen en hun ouders worden bezocht. De inspanningen hebben resultaat, want na een aantal slappe jaren stijgt het aantal instromende leerlingen weer. Komend schooljaar zijn het er 30 en daar is Bouwmensen blij mee.


Bouwmensen zit op het terrein waar ooit de Leeuwarder Textiel Maatschappij (ELTEM) was gevestigd. Veel van de vervallen panden die er stonden zijn in 1996 gesloopt, maar het kantoor bleef overeind. Daarin zit een mozaïek van het stadswapen dat glazenier Jan Schoenaker maakte. Het personeel schonk het kunstwerk in 1958  aan het bedrijf. Het kunstwerk moet wijken als Bouwmensen gaat verbouwen. Maar verloren gaat het niet, want het wordt waarschijnlijk teruggeplaatst in het vernieuwde stadscentrum.

You may also like...

Uw e-mail bericht wordt niet gepubliceerd. Naam en e-mail velden zijn verplicht